Heat-It Arctic Rescue

Heat-it historiaa

Heat-it historiaa

Heat-it:n tarina on alkanut jo vuonna 1990, jolloin yhtiön yrittäjänä toimi Veikko Planting. Veikko oli eläkkeellä oleva entinen poliisi, joka oli jo työssäoloaikana alkanut miettiä ihmisen kylmäsuojausta. Poliisin työhön kuuluu myös etsinnät ja siellä kylmettyneitä ihmisiä kohdatessaan Veikolla heräsi ajatus kylmäsuojaamisen kehittämiseen. Veikko innovatiivisena ihmisenä yhdisti lappilaisilta saamiansa oppeja ja nykyteknologiaa ja syntyi ensimmäinen kylmäsuojausviitta, jossa oli piirteitä lappilaisten käyttämästä Lukka-asusteesta. Kylmäsuojausviitassa oli kädenaukot esim. verenpaineenmittauksia varten, jolloin koko viittaa ei tarvinnut riisua mittauksen ajaksi.

Hiitti lämpöpakkaukset

Kun lämmön kuljettaminen maastoon oli ongelmallista, niin Veikko kehitti erikokoisia Hiitti-lämpöpakkauksia. 200 g painoinen Hiitti 200- sopi hoitajan käsien lämmittämiseen, suonien nostoon ennen infuusion asettamista ja vaikka pilkkimiehelle. 1000 g painava Hiitti 1000- sopi taas tehokkaaseen potilaan lämmittämiseen esim. kainaloissa, rinnanpäällä, munuaisten seutuville (1,5 litraa verta läpi minuutissa).  Hiitti 1250 taas oli hartioille tarkoitettu lämmittäjä. Veikko lupasi tuona aikana Hiitti-lämpöpakkauksille useita kymmeniä käyttökertoja. Oma kokemus on Hiitti 1000-lämpöpakkauksesta Ylläkseltä -90 luvulta. Yksi Hiitti 1000 toimi yli 200 kertaa (tilastoitu) ja olisi toiminut varmaan vieläkin pidempään, jos kaveri ei olisi sitä tuhonnut avaamalla sen kovettuneena suoraan moottorikelkan peräboxista, jolloin lämpöpakkauksen muovi halkesi, kertoo Pekka Kilpeläinen.

Lämpöinfuusio

Yksi ensihoidon haasteista oli potilaan nesteytys kylmissä olosuhteissa. Puolustusvoimat oli todennut, että tippatelineitä kyllä löytyy metsän puiden oksista mutta neste jäätyy letkuun. Puolustusvoimat kääntyi Veikon puoleen ja hän kehitti Lämpöinfuusion, jossa elementit olivat lämpöeristetty kuori, Hiitti 1000-lämpöpakkaus sekä infuusiopussin päälle laitettava painemansetti. Käyttöohjeen yksi mieleenpainuvimmista asioista oli, että sotilaan piti tietyin aikavälein lisätä mansettiin painetta muutamalla pumppauksella.

Lämpöinfuusio testattiin työterveyslaitoksella ja todettiin toimivaksi. Puolustusvoimat teki tämän jälkeen merkittävän tilauksen tuotteesta.

Makuualusta

Myös poropaimenten makuualustana käyttämä porontalja innoitti Veikkoa kehittämään ensimmäisen makuualustan, jossa käytettiin solukumia kankaiden välissä. Lisäksi makuualusta soveltui myös lyhyisiin potilassiirtoihin maastossa, siinä olleiden kantorinkkojen avulla. Makuualustapaketti sisälsi myös hypotermiapeitteen ja irrallisen hupun päähän. Kolmessa osassa olleesta hypotermiapussista tuli palautetta, että ne lähtevät helposti tuulen mukaan ja siksi kehitettiin myöhemmin kevyt hypotermiapussi.  

Liikenteenohjausviitta

Liikenteenohjaus talvipakkasella tai sateessa on pelastushenkilöstölle kylmää hommaa ja sen takia Veikko kehitti jo aikoinaan näkyvän- ja lämpimän viitan. Lämpöä viitan sisälle tuli kaulassa roikkuvassa pussissa olevasta Hiitti 1000 Lämpöpakkauksesta. Myöhemmin tähänkin viittaan tuli taskut rintakehän- ja selän alueelle.

Vuonna 2004 Heat-it Oy:n myynti

Uutena yrittäjänä aloitti Pekka Kilpeläinen, joka toimi siihen aikaan ensiapukouluttajana. Pekka oli aina ollut kiinnostunut potilaan lämpänä pitämisestä ja hänellä oli siihen tullut kokemusta, kun hän toimi ambulanssiyrittäjänä Muoniossa, ensiapupalvelun hoitamisessa Ylläs-Äkäslompolossa ja Pelastushelikopteri Aslakissa vastaavana sairaanhoitajana. 2000 luvun puolessa välissä he aloittivat kehittämään Heat-it:n tuotevalikoimaa. Kaksi vuotisessa hankkeessa päivitettiin kaikki tuotteet ja kehitettiin uusiakin. Alkuperäisistä tuotteista on edelleen jäljellä Hiitti-lämpöpakkaukset, Lämpöinfuusio ja Liikenteenohjaus viitta. Teollinen muotoilija Heikki Koivurova Joensuusta (kotoisin Torniosta) oli ollut jo Veikon aikana suunnittelemassa tuotteita ja jatkoi sitten kehitystyötä.

Vuonna 2020 Heat-it liiketoimintakauppa

Vuonna 2020 kylmäsuojausliiketoiminta sai jälleen uudet yrittäjät, kun syyskuussa solmittiin liiketoimintakauppa, Heat-It liiketoiminta-alueesta. Perehdytys tuotteisiin pidettiin Rovaniemellä 15.10.2020. Nyt tänä päivänä Heat-it kylmäsuojausratkaisuiden kehitystyö jatkuu uusien yrittäjien voimin. Kylmäsuojausratkaisuiden kehittämistä tullaan jatkamaan tulevaisuudessakin. 

Meille on erityisen tärkeää, että toimintamme perustuu asiakaslähtöisyyteen, luotettavuuteen ja reiluuteen. Haluamme auttaa asiakkaitamme koko tiimimme voimin, ensimmäisestä kontaktista tuotteen käyttöön ottamiseen ja vielä sen jälkeenkin. 

Panostamme avoimuuteen, ja haluamme markkinoinnissamme viestiä erityisten hetkien lisäksi, myös aivan tavallisista työpäivistämme, jotta asiakas voi halutessaan tutustua meihin jo ennen ensimmäistäkään puhelua. Arvostamme digitaalisen aikakauden mahdollistamia uusia toimintamalleja, jotka helpottavat ja nopeuttavat asiakkaiden työpäiviä – suoritammekin suuren osan ensimmäisistä palavereistamme etänä, joiden perusteella tapaamme asiakkaitamme yrityksessä paikan päällä, jotta voimme perehtyä nykyiseen tilanteeseen. Näin toimimalla säästämme kummankin osapuolen aikaa.

Heat-it Arctic Rescue on oikea valinta yrityksesi kylmäsuojaus kumppaniksi, kun arvostat uudistuksessasi laatua, tavoitettavuutta, asiantuntijuutta, joustavuutta ja välittömyyttä. Arvolupauksemme mukaisesti lupaamme toteuttaa hankintasi alusta loppuun luotettavasti ja laadukkaasti.

Yhteistyöterveisin,

Pasi Lagus

Toimitusjohtaja